Hopp til innhold

Tør ikke vise Muhammed-foto

Frykten for terror og voldelige reaksjoner gjør at kunstlaget på Voss trekker et Muhammed-bilde fra utstillingen sin. – Vi har feiget ut, sier kuratoren.

Kunstlaget på Voss har valt å trekkje eit bilde frå utstillinga på Osafestivalen med den anerkjente fotografen Oddleiv Apneseth.
Bildet visa den svenske kunstnaren Lars Vilks som posera med eit av sine Muhammed-måleri, og kunstlaget fryktar valdelege reaksjonar dersom biletet blir vist.

VIDEO: Oddleiv Apneseth har portrettert maleren Lars Vilks. Bildet ble for sterkt for Voss kunstlag.

Det lokale kunstlaget på Voss har valgt å trekke et bilde fra utstillingen på Osafestivalen med den anerkjente fotografen Oddleiv Apneseth.

Skulle vise foto av Muhammed-maleri

Årsaken er at bildet viser den svenske kunstneren Lars Vilks, som poserer med et av sine Muhammed-maleri.

Oddleiv Apneseth ville gjerne stille ut bildet på Voss slik at folk selv kan komme og se det, men han ønsket ikke at NRK skulle fotografere Mohammed-ansiktet fordi han frykter ukontrollert spredning på nettet.

Muhammed-tegninger har tidligere skapt store demonstasjoner og stort opprør, noe som er grunnen til at kunstlaget dropper bildet. Kunstlaget har fryktet voldelige reaksjoner dersom bildet blir vist, og fjernet det derfor fra utstillingen.

Maleriet skulle stilles ut på det lokale kulturhuset i Voss.

– Jeg føler vel indirekte at vi har feiget ut, sier kurator Kjell-Erik Ruud.

Apneseth

SENSUR? Bak hånden til fotograf Apneseth er Lars Vilks maleri med Muhammed malt på låret til en naken kvinne.

Foto: Turid Rogne / NRK

Visuelt sprengstoff

Det var da fotograf Oddleif Apneseth ble valgt til årets utstiller på Osafestivalen på Voss, at kunstlaget plutselig fikk visuelt sprengstoff i fanget. Egentlig ville kuratoren ta risikoen, men trakk seg til slutt.

– Første gang jeg hørte om bildet, så var det så klart for meg at det var en dokumentasjon av samtiden, sier han til NRK.no.

Maleriet det er snakk om er et portrett av den svenske kunstneren Lars Vilks. Han har tegnet karikaturer av profeten Muhammed, og lever nå med en dødsdom hengende over seg.

Lederen grep inn

I Oddleiv Apneseth sitt fotografi vises det også et Muhammed-ansikt som Vilks har malt. Muhammeds ansikt vises på låret til en naken kvinne. Det fikk lederen i kunstlaget til å kjenne på sin egen redsel.

– Kanskje det var jeg som tenkte mest på det, at jeg i den posisjonen jeg satt måtte stå til rette for det hvis det skulle skje noe, sier Laila Rynning Veum, leder i Voss kunstlag.

Etter mye diskusjon ble flertallet i styret enige om ikke å vise bildet.

– Vi skal heller ikke ha det på lager, sier Veum.

– Barnslig utfall

Oddleiv Apneseth sier han forstår kunstlagets valg. Han har funnet en annen måte å fortelle historien om fotografiet: Han har i stedet skrevet den på skallen til en død hest. Han mener det er rart at karikaturene har skapt så store reaksjoner.

– Det her med karikaturene, og det bortimot barnslige utfallet det har fått, det burde egentlig ligge under deres verdighet og la seg krenke av.